Ostalo

RADNE KNJIŽICE PROŠLOST

Predstavljen Hrvatski kvalifikacijski okvir

U Zavodu za mirovinsko osiguranje se počinje voditi drugačija evidencija, dakle elektronska radna knjižica. U elektronske radne knjižice upisivat će se formalna i neformalna zanimanja i vještine.

Više se neće koristiti radne knjižice   FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je Zakon o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, povodom njegova stupanja na snagu.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je Zakon o kvalifikacijskom okviru jedan od najvažnijih reformskih zakona u obrazovnoj politici Vlade kojim se na transparentan i razumljiv način uređuje sustav kvalifikacija i njihovo usklađivanje s potrebama tržišta rada. "Hrvatski kvalifikacijski okvir stvara pretpostavku gdje ćemo jasno povezati obrazovanje i gospodarstvo i omogućiti da svi koji završavaju obrazovanje imaju znanja, vještine i kompetencije, koje će im osigurati kvalitetno radno mjesto od kojega će moći živjeti."

Osim cjelovitih kvalifikacija zakon će uvažavati i one neformalne, otkrio je ministar Jovanović.
"Ovaj zakon omogućuje prepoznavanje da neformalno i informalno učenje, nije potrebno pretvarati u formalne oblike učenja da bi se stečene kompetencije pojedinca vrednovale i priznavale. Npr. neformalno stečene kompetencije u stranom jeziku, tečajevi u školama stranih jezika ili informalno stečena znanja za rad na računalu radeći na radnom mjestu."

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da je stjecanje određenih znanja ključ naše konkurentnosti, a Hrvatski kvalifikacijski okvir je alat kojim će se obrazovanje lakše usmjeriti. Otkrio je da od 1. srpnja radne knjižice odlaze u povijest.
"U Zavodu za mirovinsko osiguranje se počinje voditi drugačija evidencija, dakle elektronska radna knjižica. U elektronske radne knjižice upisivat će se formalna i neformalna zanimanja i vještine. Dakle na taj način ćemo omogućiti da se lakše konkurira za različite poslove u zemlji i svijetu."


Bit će osnovano i Nacionalno vijeće za ljudske potencijale, koje će osnovati Sabor, a u njemu će biti socijalni partneri, predstavnici regija, ostala ministarstva, civilni sektor i akademska zajednica. Mrsić je naglasio da nam je nužan registar ljudskih potencijala. Inače predstavljen je i portal HKO-a na kojemu će biti dostupne relevantne informacije o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, na adresi www.kvalifikacije.hr.