Svijet

TRENUTAK ISTINE

Srpski premijer Dačić napokon priznao: „Deset godina lažemo da je Kosovo srpsko“

BEOGRAD – Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se deset godina lagalo da je Kosovo srpsko i da je ta laž čak ozvaničena i Ustavom Srbije.

Ivica Dačić   FOTO:Zeljko Hladika/Vecernji list
Piše: Republika.eu

 Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to bilo čak ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsjednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsjednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska”, rekao je Dačić za današnji broj tjednika NIN, a što prenosi agencija BETA-a.

Agencija Reuters ocijenila je da je Dačićeva izjava najnoviji znak da je Beograd napravio povijesni zaokret u žurbi da osigura pregovore o prijemu Srbije u Europsku Uniju.

U autorskom tekstu  povodom deset godina od ubojstva Zorana Đinđića, Dačić je naglasio da je Kosovo gotovo deset godina bilo tabu tema i da o tome, službeno, nitko nije smio reći istinu.

Prema riječima Dačića, Srbima je dozvoljeno samo napustiti Kosovo, te istaknuo da je Kosovo toliko njihovo, koliko na njemu vrijede Ustav i srpski zakoni. Premijer je ukazao da Srbiju čeka nedovršen posao definiranja  vlastitog državnog prostora i uspostavljanja stvarnih državnih granica i ništa više.