Kazalište

DUO DRAMA

Ususret premijeri predstave Hana i Hana

U 104. kazališnoj sezoni Noćna scena HNK Osijek ponovno će zasjati premijernom izvedbom predstave HANA i HANA autorice i redateljice MIRE PERIĆ KRALJIK.U ovoj izvrsnoj duo drami igraju osječke glumice Petra B. Blašković i Katarina Baban. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Neven Mihić, a za glazbenu pozadinu pobrinula se Mariaberta Blašković

Hana i Hana   FOTO:Marin Topić
Piše: Republika.eu

Dramski rukopis Mire Perić Kraljik iznimno je zanimljiv i svjež, situacije koje opisuje intrigantne, likovi živi, dijalozi glatki. Autorica duo drame Hana i Hana uvlači nas u svoj svijet tužnih žena u potrazi za srećom. Mira ne zaboravlja, ona je povremeno duhovita, ona je cinična i ironična, ali joj sigurno namjera nije duhovito razotkriti probleme suvremene žene. Njezina osobnost vrlo je osobita jer je jedna od rijetkih dramatičarki iz Slavonije (većina je glumaca pisaca iz Dalmacije ili Zagreba), zapravo, Mira je prva lasta hrvatskog dramskog ženskog pisma jer se početkom dvadeset i prvog stoljeća odvažila na pisanje psiholoških drama. 

(Sanja Nikčević, Čežnja tužnih žena za Božjim prozorima, Pogovor knjizi drama Žene u dijelovima Mire Perić Kraljik, Osijek, 2012.)

Nakon 30-godišnjeg glumačkog angažmana u HNK-u u Osijeku gdje je bila u statusu prvakinje drame, Mira hrabro odlučuje učiniti još jedan iskorak u svojoj bogatoj i plodnoj karijeri glumice i profesorice na Učiteljskom fakultetu u Osijeku. Uvijek drukčija, posebnija i s velikom odgovornošću prema svom poslu i pozivu ugodno nas iznenadi promišljenim i mudrim životnim odlukama. Očekujući da zaigra u predstavi kojoj je i sama autorica teksta, ova glumica vješto i spremno preuzima ulogu redateljice jasno podcrtavajući ambicije i za mnogo većim izazovima. Predstava Hana i Hana na Noćnoj sceni HNK Osijek već je zaintrigirala mnoge, ne samo kao redateljski prvijenac osječke glumice nego znajući da će nas Mira uvući u drukčiji ženski svijet, svijet iz pogleda žene sa zanimljivom biografijom, zadivljujućim glumačkim, ali i pedagoškim iskustvom, žene koja neizmjerno cijeni i voli jednu od svojih najvećih ljubavi - KAZALIŠTE!

Sjajna i intrigantna predstava koja zaslužuje svoj dio medijskog prostora, uvjereni smo, osvojit će mnoge svojom posebnošću i drukčijim pogledima na kazališni izričaj.