Gastro

SAVJETI

Kako ublažiti žudnju za hranom

Prema dr. Doreen Virtue postoje dvije vrste gladi, ona stvarna tjelesna, bez koje ne bi mogli živjeti, i ona emocionalna s kojom se puno teže boriti. U svojoj novoj knjizi ''Žudnja za hranom'' donosi savjete kako se boriti upravo s tom emocionalnom gladi, koja ima strašnu moć nad apetitom i prehrambenim navikama i savjetuje kako vratiti slobodu i mogućnost reći ''NE''.

Voće za vitkost   FOTO:Ilustracija/savjetnica.com
Piše: Republika.eu

 Jedan od najvažnijih savjeta bilo bi udaljavanje od hrane, jer emocionalno prejedanje često dovodi do automatskog ili odsutnog konzumiranja hrane, pri čemu nismo ni svjesni koliko zapravo jedemo. Najbolje bi bilo udaljiti se od kuhinje, prošetati ili baviti se nekom sportskom aktivnošću, prije nego razmišljati o hrani.

Doktorica također preporučuje poprilično jednostavan recept pranja zubi i pijenja više tekućine, koji dokazano pospješuju borbu s emocionalnom gladi.

Trebalo bi izbaciti ili maknuti iz video kruga svu hranu koja nam dodatno može otežati ionako tešku borbu s ''gladi''.

Ali što je najvažnije od svega, a mislim da će se tu složiti svi stručnjaci i oni koji su se ikad borili s ovakvom vrstom gladi, da uvijek postoje puno dublji i složeniji razlozi emotivnog prejedanja. Često su to strah, gnjev, stres, nedostatak ljubavi, osjećaj praznine ili nezadovoljstva, koji su u današnjem svijetu prečesta pojava.

Kakvi god razlozi bili, najvažnije ih je što prije otkriti, bitna je volja pojedinca da sam sebi pomogne ili dozvoli bližnjima da u tom sudjeluju. Jedino tako moguće je spasiti se od emocionalne gladi, i uživati u životu ''bez grižnje savjesti''.