Crna kronika

POSLJERATNI PARTIZANSKI ZLOČIN NA JAKLJANU

Odgovornost HDZ vlasti za dvadeset godišnje skrivanje istine o zločinu?

Još jedan u nizu strašnih partizanskih komunističkih zločina ovih dana ugledao je svijetlo dana. Nakon gotovo 70 godina skrivanja i namjernog zataškavanja zločina počinjenih od strane Titovih partizana u ime „bratstva i jedinstva“...

Masovna grobnica   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

... napokon su članovi postrojbe za posebne namjene MORH-a pod vodstvom pomoćnika ministra branitelja, pukovnika Ivana Grujića  i predstavnici PU dubrovačko-neretvanske, izvršili ekshumaciju 214 pobijenih hrvatskih vojnika i njemačkih mornara na otočiću Jakljanu na krajnjem jugu Hrvatske.

 Tijekom svibnja 1945. godine nakon što su se povlačeći pred partizanima predali saveznicima u okolici Trsta u zarobljeništvo, a ovi ih izručili Titovoj JNA, u Puli su ukrcani na brod i protivno odredbama međunarodne konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika, „morskim“ križnim putem prebačeni u tajnosti na otočić Jakljan u blizini Dubrovnika, gdje su svi pobijeni. Zarobljenici s broda ubijani su po kratkom postupku, bez optužnica i suđenja, bez ikakva prava na obranu. Osobe koje i danas o tom zločinu svjedoče kažu da su te daleke 1945. godine u mrkloj noći odjekivali pucnji i krici, te da su svi zarobljenici iste noći likvidirani, a njihovi egzekutori koji za taj zločin nisu odgovarali, pobrinuli su se da njihove posmrtne ostatke dugo vremena nitko ne nađe. Nesretni zarobljenici ubijeni su uglavnom metkom u zatiljak, o čemu svjedoče prostrijelne rane na lubanjama, a nekima su i ruke bile žicom vezane. Prema iskazima svjedoka, egzekucije su na otoku Jakljanu vršene sve do 1951. godine.

Da na tom otoku postoji masovna grobnica znali su tek rijetki stanovnici Dubrovnika, ali nitko se o tome nije usudio javno govoriti. Ova masovna grobnica, bila je strogo čuvana tajna, sve dok udruženje Hrvatski domobran iz Dubrovnika nije pokrenulo akciju ekshumacije.
Za zločine počinjene nakon završetka II. svjetskog rata, što je do raspada Jugoslavije bila strogo čuvana komunistička tajna, nitko od partizanskih vođa nikad nije odgovarao. Prema dokumentiranim kazivanjima svjedoka likvidacije nepoćudnih Hrvata su provođene po nalogu zloglasne Udbe i uz pomoć lokalnih komunističkih poslušnika. To što za zločine počinjene nakon završetka II. svjetskog rata sve do raspada Jugoslavije nitko od partizanskih vođa nikad nije odgovarao ni ne čudi. Međutim, nevjerojatna je spoznaja da nakon što je više od pola stoljeća trajala komunistička „omerta“ o tom zločinu, ni dodatnih dvadesetak godina neovisnosti RH nije bilo nikakve političke volje od strane HDZ-ovskih vladajućih struktura da se riješi ovo pitanje te da procesuira odgovorne ratne zločince. Nevjerojatno, ali istinito. Za svih 18 godina vlasti koju je obnašao HDZ odlukom najvišeg državnog vrha stavljen je „embargo“ na istraživanje poslijeratnih komunističkih zločina na prostorima Republike Hrvatske. Tek danas, kada su komunistički zločinci nekažnjeni doživjeli svoj biološki kraj, a živi svjedoci njihovih zločina postali rijetkost, slijednici politike nekadašnje vlasti koja ne može pobjeći od odgovornosti za ove zločine, ovim iskapanjem rasutih kostiju nevinih žrtava iz pijeska otoka Jakljana, tek je pokušaj „pranja savjesti“ svojih predaka i pukog bacanja „pijeska u oči“ hrvatskoj i svjetskoj javnosti.    

Tako je otočić Jakljan postao mjesto najveće masovne grobnice na dubrovačkom području gdje su jugoslavenski partizani svoje političke protivnike likvidirali po ustaljenom komunističkom receptu-metkom u potiljak. Iako se do sada kao najpoznatije stratište komunističkih zločina spominjao otok  Daksa kod Dubrovnika s 54 žrtve komunističkog terora, sada je novootkrivena masovna grobnica sa 214 pobijenih ljudi na otoku Jakljanu preuzela neslavan primat i postala predvodnik i sinonim jugoslavenskih komunističkih zločina na krajnjem jugu Hrvatske.