Razno

PREDRASUDA

Nemojte imati grižnju savjesti kada pojedete čokoladu

Koliko puta ste konuzmirali čokoladu i sami imali grižnju zbog toga. Ne očajavajte, donosimo Vam par korisnih informacija o čokoladi koje do sada zasigurno niste znali.

Čokolada   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Republika.eu/zenskikutak.hr

Stručnjaci koji su radili istraživanje na temu ovoga došli su do zapanjujućeg otkrića. Naime čokolada sadrži tri tvari koje mogu izazvati učinke slične onima koje izaziva THC, a to su tvari iz skupine N-aceletanolamina, koje se također mogu pronaći i u marihuani. Stručnjaci su prvenstveno zaključili da se radi o ovisnosti, no kofein zajedno sa formulacijama ovih tvari, kojeg ima u tragovima kakaoa čine čokoladu izuzetno dobrom namirnicom. Čokolada također djeluje kao antidepresiv, a koliko se čini vrlo je uspješna i u borbi s alkoholizmom. 

Čokolada ima još jedno svojstvo, da djeluje kao psihosomatski lijek, dakle umiruje uznemirene i usrećuje tužne. Uz to ima i antidepresivno svojstvo zbog povećih količina monoaminooksidazi , čije molekule uspješno pobjeđuju depresiju. Čokolada i tamni čokoladni bomboni su veliki borci protiv ovisnosti. Jedno istraživanje je otkrilo da ako stavite čokoladu i alkohol pred alkoholičara, on bira čokoladu. Pouka ovog svega bi trebala biti da ako se uzima odgovarajuća čokolada i ako se uzima u primjerenim količinama čini veliku dobrobit organizmu.

Čokolada je također jako dobra za srce jer sadrži flavonoide koji smanjuju LDL kolesterol za 10% te usporava zgrušavanje krvi. Uz sve to čokolada poboljšava i disanje, probavu te izlučivanje suvišne tjelesne tekućine. I budite sigurni, u dovoljnim količinama čokolada kao namirnica ne deblja zato ju uvrstite u svakodnevnicu i uživajte u različitim okusima koje pruža.