Gastro

ZDRAVA HRANA

10 namirnica koje sadrže manje od 40 kalorija

Postoji paleta namirnica koje su niskokalorične i pune hranjivih tvari. Za vas smo priredili popis 10 namirnica koje imaju vrlo malo kalorija.

Hrana   FOTO:Danijel Berkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/zenskikutak.hr

Gljive – mesnate i niskokalorične biljke. Gljive sadrže antioksidante koji potiču rad imunološkog sustava, te također sadrže magnezij, vitamin B i vlakna.

Rikula – vrlo ukusna namirnica, krasi ju oštar okus. U rikuli gotovo da i nema kalorija, masnoće i kolesterola, a bogata je vlaknima, vitaminima A, C i K, te drugim važnim hranjivim tvarima uključujući kalij. 

Cvjetača – ovo povrće je također velik borac protiv raka. Cvjetača je također velik izvor vitamina C i folnih kiselina. možete ga grickati sirovog ili ga pak pripravite na pari kako bi iskoristili njegov maksimalni potencijal. 

Šparoga – šparoga je poznata kao hrana koja detoksicira. Zbog velike količine aminokiselina koje služe kao diuretik, čisti vaš probavni sustav. Pomaže tijelu da brže izbaci alkohol i ostale toksine. Šparoga je puna vitamina i minerala. 

Brokula – brokula sadrži iznimno nisku razinu kalorija, no vrlo često se nađe na popisu super hrane, i to s razlogom. Brokula ne samo da je puna vlakana, vitamina i minerala, ona također sadrži visoku razinu antioksidanta. Povećava izglede prilikom borbe sa rakom dojke, te smanjuje rizik razvijanja raka debelog crijeva. 

Prokulica / kelj pupčar – prokulice su niskokalorična namirnica puna fitonutrijenata koji sprječavaju razvoj raka. Ovo povrće koje izgleda kao minijaturni kupus ima lošu reputaciju, no vrlo je ukusno sa slatkim umakom. 

Kupus – hrskav, sladak i jeftin. Kako je tako pristupačna i ukusna niskokalorična hrana dobra za vas? Kupus je pun vitamina, minerala, vlakana i popriličnim brojem fitonutrijenata koji sprječavaju razvoj raka. 

Salata – doslovno možete pojesti tonu različitih salata, a ne dobiti ni gram. Cezarova salata je velik izvor vitamina B, folne kiseline i magnezija koji pomaže kontrolirati šećer u krvi te potiče normalan rad imunološkog sustava. 

Grejp – studije pokazuju da žene koje redovito na dnevnoj bazi konzumiraju grejp teže do 5 kilograma manje nego te imaju do 6 posto niži indeks tjelesne težine (BMI) od onih žena koje ga ne konzumiraju. Grejp je vrlo dobar za zdravlje srca, te sadrži velike količine vitamina C, folne kiseline, magnezija, pektina.

Kava – crna kava je jedno od rijetkih napitaka koji ne sadrži puno kalorija, te je velik saveznik u borbi s kilogramima. Kava sadrži velike količine peptida. Peptidi su hormoni povezani s kontrolom gladi i osjećajem sitosti. 

Ljudi koji piju redovito crnu kavu imaju veće šanse u borbi sa rakom jetre, pojavom dijabetesa tipa 2, te Parkinsonove bolesti.