Najnovije

DR. SC. SREĆKO JELINIĆ

Što vrijedi vladavina prava ako imate nedorečene, loše i asocijalne propise?

Vladavina prava i socijalna država – ključna rješenja u ostvarivanju pravne države. Ali, što vrijedi vladavina prava ako imate nedorečene, loše i asocijalne propise?Ovaj napis je neobičan. U prvom dijelu se nižu pitanja na koja se čeka odgovor, dileme. Svako pitanje i dilema su vrijedni posebne obrade. U drugom dijelu, ponovno je riječ o ovrhama. Sada nakon što je iz Ministarstva pravosuđa u zakonodavni postupak upućen prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona, istina samo za kratkoročnu upotrebu (zašto tako?). Jer u planu je donošenje novog Ovršnog zakona. Ovo pitanja smo se doticali u nekim ranijim napisima, ali sada imamo i za to poseban razlog – u još jednom i sada naznačenom prijedlogu izmjena i dopuna Ovršnog zakona.
BIJELO-PLAVI STROJ SVE MOĆNIJI

Osijek gubio, pa razmontirao Istru sa 1:4

U zaostaloj utakmici HNL-a Osijek je uvjerljivo slavio protiv Istre u Puli. Bilo je 1:4.
OTIŠAO JEDAN OD NAJVEĆIH IKAD

U 61. godini od srčanog udara preminuo Diego Maradona

Diego Armando Maradona, jedan od najvećih nogometaša u povijesti tog sporta, preminuo je u 61. godini. Kako je Reutersu potvrdio njegov odvjetnik, uzrok smrti je srčani udar.
TESTIRANO 628 UZORAKA

Najteži dan u Osječko-baranjskoj županiji: 326 novopozitivnih, sedam preminulih

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđeno je čak 326 pozitivnih nalaza na koronavirus, što je najveći broj zaraženih osoba u jednom dana u proteklih devet mjeseci, odnosno od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano ukupno 628 uzoraka za osobe s područja Osječko-baranjske županije.
POVJESNA JEZGRA VELIKO JE GRADILIŠTE

Napreduju radovi na infrastrukturi osječke Tvrđe, do proljeća na red dolazi i središnji trg

Osječka povijesna jezgra Tvrđa ovih je dana u mnogim svojim dijelovima veliko gradilište. Zahtjevni radovi na uređenju infrastrukture duboko ispod stoljetnih putova i zgrada u istočnom dijelu Tvrđe napreduju sukladno predviđenom, a zatim na red dolazi i ostatak barokne utvrde. Ukupna vrijednost svih radova je 127 milijuna kuna, a trebali bi biti dovršeni do kraja 2022. godine.
PRIČA POSTALA LEGENDA DOMOVINSKOG RATA

29 obljetnica pada Laslova – najveća obveza i dalje pronalazak svih nestalih

Čak 152 dana selo Laslovo bilo je neprobojna prva linija obrane grada Osijeka, no u danima nakon pada Vukovara, u studenom '91. godine sva sila srbočetničkog agresora usmjerila se ovdje. Na današnji dan prije 29 godina ovo je uporište unatoč nadljudskim naporima branitelja palo u neprijateljske ruke, a priča o proboju branitelja i civila kroz neprijateljske linije postala je legenda Domovinskog rata. U znak sjećanja na taj dan paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odana je počast poginulim u Laslovu.